|
| SPISAK PITANJA I ODGOVORA | |
|
+22gorance hobit Dzoni ivannkg mila0404 vuk rale vlada pedjaman Dunja NS Ivan Zore milica sloba boba spavalica vesna karakterna licnost domacin covek bebili jovan Admin 26 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Admin Admin
Broj poruka : 523 Datum upisa : 14.08.2009 Lokacija : BGD
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pet Avg 28, 2009 8:53 am | |
| Odgovor :
Postovana Vesna ,
u KUF se knjizi vas ukupan dug prema dobavljacu. Osnovna uloga ove knjige je pracenje nasih ukupnih obaveza prema dobavljacima , te nisam sigurna da sam razumela u cemu je tacno problem ? Ako postavite malo opsirnije pitanje potrudicu se da vam odgovorim. Pozdravi , Jelence.
| |
| | | Admin Admin
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pet Avg 28, 2009 8:57 am | |
| Knjizenje fakture Telekoma
Vesna :
Postovanje Jelena,
Pre svega hvala Vam na odgovoru.
Zapravo me interesuje kontiranje.
Ranije sam unosila npr. Racun je iznosio xxxxx,xx din i imala sam samo PDV od 18%
D /P : 531 , 270 / 433
Kako knjizim sada isti racun xxxxx,xxdin. ako imam
Osnovicu za obracun PDV-a : AA ( KONTO 531 ) PDV (18%) :BB ( KONTO 270 ) Osnovicu za upotrebu mobilnog telefona: CC Porez na upotrebu mobilnog telefona (10%) : NN Zakonska zatezna kamata : FF ( KONTO 562)
| |
| | | Admin Admin
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pet Avg 28, 2009 8:58 am | |
| Odgovor :
Postovana Vesna ,
osnovica za PDV je jednaka osnovici za porez od 10% pa bi onda knjizenje islo :
D /P : 531,270,562,10% / 433
AA , BB , FF , NN / xxxxx,xx
Stavila sam 10% umesto broja racuna jer ne znam na kom broju vodite ovaj porez.
Pozdrav , Jelence.
( PREPORUCUJEM DA SE KNJIZENJE POREZA OD 10% PROVERI , OBZIROM DA JE OVO PITANJE I ODGOVOR OD DATUMA KADA JOS DOSTA TOGA NIJE ZAKONSKI BILO REGULISANO , A NIJE NI U TRENUTKU PISANJA OVOG POSTA. )
| |
| | | Admin Admin
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pet Avg 28, 2009 8:58 am | |
| Krojacka radnja
Pitanje postavio Zoran :
"Koje poslovne knjige i koju poslovnu evidenciju mora da vodim ukoliko zelim da osnujem i vodim krojacku radnju koja bi radila usluge sivenja ali bi i sila odevne predmete od svojih materijala. unapred zahvalan"
| |
| | | Admin Admin
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pet Avg 28, 2009 8:59 am | |
| Odgovor :
Postovani gospodine Zorane , to sto ste vi opisali spada pod vid samostalne zanatske radnje ( SZR ).
Da bi se prijavili potrebno je da odete da Agencije za privredne registre i vidite sa njima prema klasifikaciji delatnosti gde mozete da se svrstate;
moj vam je savet da prvo procitate ono sto pise na njihovom sajtu - link i dodatna objasnjenja imate na mom sajtu ( prvi clanak od 20/04/09 ).
Obratite paznju na meni :zakoni na njihovom sajtu - tu imate i klasifikaciju delatnosti.
U mom tekstu od 20/04/09 obratite paznju na sve ostalo sto vam treba , pored prijave , posebno na obavezu
uvodjenja fiskalne kase , sto je prilicno skupo;
Sto se tice nacina vodjenja knjiga vi mozete biti prijavljeni kao:
1- preduzetnik - pausalac , pa onda vodite KPO knjigu i eventualno jos neku dodatnu evidenciju ( nekada inspekcija trazi i neke dodatne evidencije , a nekada ne , o cemu se mozete informisati u inspekciji na opstini gde otvarate radnju );
2- preduzetnik koji placa poreze i doprinose u skladu sa ostvarenom dobiti - tada mozete birati da li cete voditi prosto ili dvojno knjigovodstvo;
Ako vodite prosto treba vam : PK1 knjiga , KL obrazac , ako ste u PDV-u trebace vam i KPR i KIR , ako niste - ove dve poslednje vam ne trebaju ( vise o ovim knjigama i obrascima mozete videti u mojim tekstovima od 20/04/09 i u nekoliko tekstova posle toga ); Ako imate neko osnovno sredstvo vodite i PK2 knjigu.
Ako vodite dvojno knjigovodstvo trebace vam KL obrazac , zatim se vode dnevnik i glavna knjiga umesto PK1 knjige , i takodje KPR i KIR ako ste u PDV-u , a ako niste tada ove dve poslednje ne. PK2 se ne vodi u dvojnom.
KUF i KIF su opcione knjige - mozete ih voditi , a i ne morate.
3 - mozete se prijaviti kao DOO i sl , ali vam je tu sama prijava skuplja , plus - morate imati uplacen osnivacki ulog od min 500 evra ( pola odmah , pola u roku od dve godine ) ; moze se voditi samo dvojno knjigovodstvo;
Ovaj vid prijave je nesto sigurniji jer za nastala dugovanja garantujete do visine uloga u radnju , a ako ste preduzetnik ili pred. - pausalac garantujete celokupnom svojom imovinom.
| |
| | | spavalica
Broj poruka : 18 Datum upisa : 27.08.2009
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pet Avg 28, 2009 1:42 pm | |
| Pozzic ! Mene zanima moze li se negde pronaci jeftinija literatura od Privrednog savetnika , Rac. prakse , Cekosa ? A da kvalitet bude barem blizu ? Mnogo mi je svakog meseca po 4 hiljadarke za to , a moram. | |
| | | boba
Zodijak :
Broj poruka : 40 Datum upisa : 28.08.2009
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pet Avg 28, 2009 1:55 pm | |
| - Citat :
- Pozzic !
Mene zanima moze li se negde pronaci jeftinija literatura od Privrednog savetnika , Rac. prakse , Cekosa ? A da kvalitet bude barem blizu ? Mnogo mi je svakog meseca po 4 hiljadarke za to , a moram. Mislim da nema. Ako ima i ja bih volela da saznam , vrlo rado. Za sada se snalazim kako znam i umem. | |
| | | domacin covek
Broj poruka : 94 Datum upisa : 21.08.2009 Lokacija : BGD
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pet Avg 28, 2009 4:44 pm | |
| - Citat :
- Pozzic !
Mene zanima moze li se negde pronaci jeftinija literatura od Privrednog savetnika , Rac. prakse , Cekosa ? A da kvalitet bude barem blizu ? Mnogo mi je svakog meseca po 4 hiljadarke za to , a moram. Poslao sam vam odgovore privatnim mejlom. | |
| | | boba
Zodijak :
Broj poruka : 40 Datum upisa : 28.08.2009
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Sub Avg 29, 2009 9:21 am | |
| | |
| | | sloba
Broj poruka : 9 Datum upisa : 29.08.2009
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Sub Avg 29, 2009 2:25 pm | |
| Zna li neko da mi objasni kako se vrse knjizenja kada se istog meseca izda avansni racun i konacan racun ? | |
| | | Admin Admin
| Naslov: knjizenje avansa Sub Avg 29, 2009 2:41 pm | |
| Knjizenja se vrse isto kao i obicno. Takodje , ako se vrsi isplata avansa u istom poreskom periodu kada se izdaje i konacan racun , nije neophodno izdavati avansni , vec je dovoljan samo konacan racun.
Poslednji izmenio Admin dana Ned Sep 13, 2009 4:26 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | sloba
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Sub Avg 29, 2009 2:54 pm | |
| Yahvaljujem na odgovoru , ali nije mi bas najjasnije to sa istim poreskim periodom ? Da li se to odnosi na PDV ? | |
| | | Admin Admin
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Sub Avg 29, 2009 3:03 pm | |
| Da , odnosi se na PDV.
Prema Misljenju ministarstva finansija iz 2007-me godine , obveznik PDV-a koji u istom poreskom periodu primi avansnu uplatu za promet dobara i usluga i izvrsi taj promet , nema obavezu izdavanja dva racuna , vec samo racuna za izvrseni promet dobara i usluga - sto znaci - samo konacan racun.
Znaci , ako si u mesecnom PDV-u i ako je u istom mesecu izvrsena i uplata avansa i promet , moze se izdati samo jedan racun.Isto vazi i za tromesecni PDV. | |
| | | sloba
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Sub Avg 29, 2009 3:16 pm | |
| Onda to znaci da u PDV prijavi ne iskazujem podatke o primljenom avansu ? Ako su u istom poreskom periodu ? Da li postoji razlika u popunjavanju prijave , ako su izdata oba racuna ? | |
| | | Admin Admin
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Sub Avg 29, 2009 3:20 pm | |
| Ako je izdat i avansni i konacan racun , u istom poreskom periodu , u PDV prijavi se ne iskazuju podaci o primljenoj avansnoj uplati , vec samo podaci o izvrsenom prometu dobara i usluga , tj. unose se podaci samo po konacnom racunu. | |
| | | sloba
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Sub Avg 29, 2009 3:23 pm | |
| Zahvaljujem na odgovorima i na strpljenju. | |
| | | vesna
Zodijak :
Broj poruka : 49 Datum upisa : 16.08.2009
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Sub Avg 29, 2009 3:45 pm | |
| - Citat :
- Pozzic !
Mene zanima moze li se negde pronaci jeftinija literatura od Privrednog savetnika , Rac. prakse , Cekosa ? A da kvalitet bude barem blizu ? Mnogo mi je svakog meseca po 4 hiljadarke za to , a moram.
Poslao sam vam odgovore privatnim mejlom. ???????? | |
| | | domacin covek
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Sub Avg 29, 2009 4:52 pm | |
| Samo sam pozvao ljude na kaficu !?!?! Mozes i ti da se pridruzis , ako hoces. | |
| | | spavalica
Broj poruka : 18 Datum upisa : 27.08.2009
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Sub Avg 29, 2009 8:56 pm | |
| Kuva odlicnu kaficu , garantovano ! :lg: | |
| | | vesna
Zodijak :
Broj poruka : 49 Datum upisa : 16.08.2009
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Ned Avg 30, 2009 10:13 am | |
| Nesto se ne snalazim sa ovom privatnom postom... Pomoc ? :ft: | |
| | | domacin covek
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Ned Avg 30, 2009 12:40 pm | |
| Odes na dugmence u dnu nekog od tvojih postova gde pise Profile , pa u gornjem desnom uglu na Visitor messages. | |
| | | milica
Broj poruka : 38 Datum upisa : 31.08.2009
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pon Avg 31, 2009 3:37 pm | |
| - Citat :
- Pozzic !
Mene zanima moze li se negde pronaci jeftinija literatura od Privrednog savetnika , Rac. prakse , Cekosa ? A da kvalitet bude barem blizu ? Mnogo mi je svakog meseca po 4 hiljadarke za to , a moram.
Poslao sam vam odgovore privatnim mejlom. Ako sam dobro razumela , vi to raspravljate o ekonomiji , uz kaficu ? I moze da se prijavi ko zeli , ili ... | |
| | | domacin covek
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pon Avg 31, 2009 4:46 pm | |
| @milica , Jel' znas da kuvas kafu ? | |
| | | milica
Broj poruka : 38 Datum upisa : 31.08.2009
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pon Avg 31, 2009 6:17 pm | |
| | |
| | | domacin covek
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pon Avg 31, 2009 6:30 pm | |
| OK , sasvim si dovoljno kvalifikovana , primamo te ! | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA | |
| |
| | | | SPISAK PITANJA I ODGOVORA | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » FarmaUto Dec 01, 2009 1:52 pm od Admin » VozilaUto Dec 01, 2009 12:12 pm od Admin » Forum prebacen na : www.asekonomija.comUto Dec 01, 2009 11:49 am od Admin » Isecci sa bloga ( Govedina )Uto Dec 01, 2009 10:30 am od Admin » O cemu razmisljate u ranim jutarnjim satima ?Uto Dec 01, 2009 10:15 am od Admin » Caskanje o bilo cemu , da vreme brze prodjeUto Dec 01, 2009 9:29 am od Admin » Forum se seli na www.asfirma.com pocev od 30/11/2009.Pon Nov 30, 2009 3:30 pm od Admin » DelovodnikPon Nov 30, 2009 3:23 pm od Admin » online prodavnicaPon Nov 30, 2009 3:23 pm od Admin |
|