Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PrijemLatest imagesRegistruj sePristupi
NOVA ADRESA FORUMA : www.asekonomija.com

SPISAK PITANJA I ODGOVORA

Ići dole 
+22
gorance
hobit
Dzoni
ivannkg
mila0404
vuk
rale
vlada
pedjaman
Dunja NS
Ivan
Zore
milica
sloba
boba
spavalica
vesna
karakterna licnost
domacin covek
bebili
jovan
Admin
26 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeći
AutorPoruka
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 523
Datum upisa : 14.08.2009

SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptyPet Sep 25, 2009 2:04 pm

Naravno , ovo su doprinosi. Ne zaboravite poreze.

10% za vas i 12% za radnike - po odbitku dozvoljenog umanjenja od 5.938,00 dinara, izuzev u slucajevima kada zaposljavate radnike starije od 45 , 50 god , mladje od 30 i pripravnike.
Nazad na vrh Ići dole
https://jelence.serbianforum.info
mila0404

mila0404

Zodijak : Ovan

Broj poruka : 2
Datum upisa : 25.09.2009

PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptyPet Sep 25, 2009 5:19 pm

Ako pozelim da zatvorim preduzetnicku firmu posle izvesnog vremena,jer procenjujem da moja zarada nece biti dovoljna za pozitivno poslovanje.Naravno verovatno je greska pre svega moja,jer se nisam informisala o svim uslovima i posledicama.Pitanje -koje vreme je potrebno za zatvaranje firme kada je u pitanju preduzetnik?Podrazumeva se da zelim da isplatim sve poreze i doprinose
Zahvalna unapred
Nazad na vrh Ići dole
Admin
Admin
Admin

PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptyPet Sep 25, 2009 6:31 pm

Postovana Mila ,

sve informacije koje su vam potrebne imate na sajtu Agencije za privredne registre : www.apr.gov.rs

Inace , vi mozete i privremeno odjaviti obavljanje delatnosti , te u tom periodu ne placate nista od svojih obaveza , pod uslovom da podnesete nadleznim fondovima odgovarajuce odjave sa osiguranja.

Za period dok vam je firma radila morate platiti sve poreze i doprinose.
Nazad na vrh Ići dole
sloba

sloba

Broj poruka : 9
Datum upisa : 29.08.2009

PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptyČet Okt 01, 2009 12:22 pm

Citao sam malo tekst o poreskom planiranju , pa mi nije sasvim jasno sledece :

sta se desava ako preduzetnik resi da izvrsi dalja ulaganja iz oporezive dobiti ?

Da li onda i on ima prava na odlaganje placanja poreza (situacija kada je prekoracio tri prosecne zarade)?
Nazad na vrh Ići dole
Admin
Admin
Admin

PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptyČet Okt 01, 2009 1:02 pm

Nema.
Preduzetnik odmah placa sve , bez obzira na dalju namenu dobitka.
Nazad na vrh Ići dole
ivannkg

Broj poruka : 3
Datum upisa : 07.09.2009

PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptyČet Okt 01, 2009 2:37 pm

Pozdrav svim učesnicima foruma a najviše uredniku. Zna li neko kako se otvara zalagaonica,ne mogu nigde da nađem savet u vezi otpočinjanja ovakve delatnosti. Interesujeme da li treba da se dobije posebna dozvola i kako da se registruje. U sklopu ove radnje bila bi i zlatara i usluga popravka nakita.
Nazad na vrh Ići dole
Admin
Admin
Admin

PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptyPet Okt 02, 2009 10:46 am

Poslovanje zalagaonica je zakonski skoro potpuno neregulisano ,
jer do pre par godina nije uopste bilo aktuelno.
Zbog toga i imate problem pronalazenja odgovarajucih informacija.
Trenutno se uglavnom sve svodi na praksu ,
tj. kako vam nadlezne institucije na vasoj opstini kazu da radite.

Mozda postoji opcija ( ako vam se isplati , zbog odredjivanja osnovice poreza )
da kao glavnu delatnost prijavite zlataru , a da zalagaonicu drzite kao sporednu.
Nazad na vrh Ići dole
ivannkg

Broj poruka : 3
Datum upisa : 07.09.2009

PočaljiNaslov: Pitanja i odgovori   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptyPet Okt 09, 2009 3:01 pm

Hvala Jelence na odgovoru na moje prethodno pitanje. Imam još jedno pitanje, hteo bih da znam da li preduzetnička radnja moze sklopiti ugovor sa fizičkim licem o kupovini opreme ( u pitanju je oprema vredna 138 000,00 dinara), i isplatiti istom u gotovini. Da li se uopšte priznaje ovakav vid transakcije.
Nazad na vrh Ići dole
Dzoni

Broj poruka : 4
Datum upisa : 21.09.2009

PočaljiNaslov: Faktura unapred!   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptyPet Okt 09, 2009 7:37 pm

Poštovani,
Kako najpravilnije proknjižiti prispelu fakturu za kasko osiguranje putnickog automobila koja se odnosi na period 20.10.09.-20.10.2010! Placanje se vrsi mesecno, a jedna faktura je u pitanju iznos je recimo 120.000,00 dinara! Znaci trosak se odnosi i na narednu godinu tj. trebalo bi ga knjiziti mesecno, ne radi se o unapred plaćenim troškovima! Da li je ovo pravilno?
282-Unapred obracunati troskovi-120.000,00/4330-120.000,00
Mesecne uplate:
4330-10.000,00/241-Ziro-racun-10.000,00 i
5520-Troskovi osiguranja-10.000,00/282-10.000,00
Nazad na vrh Ići dole
domacin covek

domacin covek

Broj poruka : 94
Datum upisa : 21.08.2009

PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptySre Okt 14, 2009 10:15 am

Jelence je na putu , van domasaja civilizacijskih tekovina kao sto je internet ,
koliko je bar meni poznato , a mislim da jeste prilicno :lg: .

Sto se tice prvog pitanja , ja sam licno kupovao od fizickih lica svasta ali
po sklopljenom ugovoru i niko mi nije zamerio.
Da li je to bas strogo zakonski ispravno , nemam pojma.

Sto se osiguranja tice , meni knjizenje koje ste dali deluje sasvim OK.

Pozdravljam vas SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 508633
Nazad na vrh Ići dole
domacin covek

domacin covek

PočaljiNaslov: Komision   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptySre Okt 14, 2009 10:33 am

Umalo da zaboravim , evo jos nekih bitnih novosti vezanih za komisionu prodaju,
citiram ( tj prepisujem tj kopiram Razz) :

"Prema izmenama pravilnika koje su usaglašene u tri nadležna ministarstva a trenutno su na proveri kod pravnika, komisioni više neće moći da stave u promet robu samo na osnovu reversa koji su izdali vlasniku, već će morati da poseduju dokaz o poreklu (fakturu, fiskalni isečak kojim se potvrđuje da je kupljena od nekog drugog, ili carinsku deklaraciju) a kao i ostale trgovine, moraće da prilože i sertifikat o kvalitetu. Oni će, takođe, biti u obavezi da dostavljaju dnevni izveštaj o isplatama komitenata, koje više neće moći da se obavljaju „u kešu“ već preko računa, a poreznike će obaveštavati i o prodatim količinama, koje se precizno vezuju za primljenu robu. Novina je i to da će svaka faktura osim vrste, količine i cene robe, sadržati i podatke o knjigovođi koji je izvršio razduživanje, uključujući i njegov broj telefona, kako bi inspekcija tokom kontrole, na prodajnom mestu ili u transportu, mogla da proveri da je reč o stvarnom ili fiktivnom dokumentu. "
Nazad na vrh Ići dole
sloba

sloba

Broj poruka : 9
Datum upisa : 29.08.2009

PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptyPet Okt 16, 2009 5:59 pm

Citat :
Citao sam malo tekst o poreskom planiranju , pa mi nije sasvim jasno sledece :

sta se desava ako preduzetnik resi da izvrsi dalja ulaganja iz oporezive dobiti ?

Da li onda i on ima prava na odlaganje placanja poreza (situacija kada je prekoracio tri prosecne zarade)?

Admin:

Nema.
Preduzetnik odmah placa sve , bez obzira na dalju namenu dobitka.

Zahvaljujem na odgovoru. Sa zakasnjenjem , ali bio sa zauzet , a koliko vidim i Jelence. Pozdravi.
Nazad na vrh Ići dole
Admin
Admin
Admin

PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptyPet Okt 16, 2009 6:28 pm

Pozdrav Slobo.
Nazad na vrh Ići dole
Admin
Admin
Admin

PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptyPet Okt 16, 2009 6:29 pm

Pitanje postavio Marjan , danas :

Interesuje me šta se upisuje u Datum i opis knjiženja?
Moje je mišljenje da bi trebalo da ide:
Naziv kupca
Broj fakture
Eventualno opis
Datum uplate…

Šta se dešava kada neko ne uplati ceo iznos fakture?
Nazad na vrh Ići dole
Admin
Admin
Admin

PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptyPet Okt 16, 2009 6:31 pm

Odgovor ( dat na blogu ):

Postovani Marjane ,
sto se tice opisa knjizenja slazem se sa vama. Bitno je da se zna : ko je kupac , koji je broj fakture , od kog datuma i sl. ,
tj sve sto je neophodno da bi ta faktura bila jednoznacno obelezena ( da se ne pobrka sa nekim drugim dokumentom ili da se ne zna cija je , odakle je , itd. )
Ako vam neko vrsi uplate u delovima , tada ih knjizite tako kako stizu , jer sta drugo mozete ?
I ovde je bitno da imate dobru „vezu“ sa fakturom , da biste tacno znali koliko vam je neko platio , a koliko vam jos duguje po osnovu te fakture.
Nazad na vrh Ići dole
hobit

hobit

Zodijak : Jarac

Broj poruka : 50
Datum upisa : 21.10.2009

PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptySre Okt 21, 2009 2:00 pm

Pozdrav.

Ja imam sledece pitanje :
nije mi basa sasvim jasno koja je tacno razlika kada se placaju porezi i doprinosi IZ zarade i NA zaradu ?
Mislim , koja je sustinska razlika , obzirom da se radi o istim iznosima ?
Nazad na vrh Ići dole
domacin covek

domacin covek

PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptySre Okt 21, 2009 2:24 pm

Porezi IZ zarada su porezi koji se obracunaju i izdvoje IZ zarade.
Ako je zarada radnika, primera radi, 40.000,00 din bruto , tada se iz ove sume izdvoji obracunati iznos.

Porez NA zarade se obracunava na zaradu zaposlenog , ali ga placa poslodavac ( dakle , preko bruto zarade zaposlenog ).

Sto se tice samog poslodavca , on sve u svemu , placa i jedno i drugo , pa za njega i nema neke narocite razlike.
Nazad na vrh Ići dole
hobit

hobit

Zodijak : Jarac

Broj poruka : 50
Datum upisa : 21.10.2009

PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptySre Okt 21, 2009 4:59 pm

Zahvaljujem.
I dodajem :
lol!
Nazad na vrh Ići dole
domacin covek

domacin covek

PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptySre Okt 21, 2009 6:56 pm

I tebi isto ! Cool

Nazad na vrh Ići dole
gorance

Broj poruka : 5
Datum upisa : 23.10.2009

PočaljiNaslov: pozdrav !!!   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptyPet Okt 23, 2009 1:39 pm

Pozdrav svima, sjajan sajt !
Zamolio bi nekoga ko zna i nije mu teško da npr. u okviru predavanja da obradi temu oko završnog računa, mislim da bi mu mnogi od nas bili zahvalni. (npr. šta ulazi u bilans stanja, šta u bilans uspeha, iz kojih knjigo ili zaključnog lista da nađemo odrađenu poziciju i sl:, koji obrazci se koriste kod preduzetnika, koji kod drugih pravnih lica i sl.)
Prosto knjiženje može svako iole prosečno inteligentan da nauču, pravo računovodstvo su ipak završni račun i izveštaji.
Mnogo bi nam pomogli, hvala unapred !!!!!!!!
Nazad na vrh Ići dole
Admin
Admin
Admin

PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptyPet Okt 23, 2009 2:18 pm

Citat :

Zamolio bi nekoga ko zna i nije mu teško da npr. u okviru predavanja da obradi temu oko završnog računa, mislim da bi mu mnogi od nas bili zahvalni. (npr. šta ulazi u bilans stanja, šta u bilans uspeha, iz kojih knjigo ili zaključnog lista da nađemo odrađenu poziciju i sl:, koji obrazci se koriste kod preduzetnika, koji kod drugih pravnih lica i sl.)
Prosto knjiženje može svako iole prosečno inteligentan da nauču, pravo računovodstvo su ipak završni račun i izveštaji.

Ja za zavrsni trenutno nemam vremena , zao mi je.

Ako je neko drugi raspolozen , samo napred!
Nazad na vrh Ići dole
domacin covek

domacin covek

PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptyUto Okt 27, 2009 9:44 am

gorance ::

Pozdrav gorance!
Pravo da ti kazem , ja se ne bih usudio da 'drzim predavanje' iz ove oblasti , suvise je kompleksna i komplikovana.Znam da postoji neka firma ( ili je udruzenje ?) koja pomaze u izradi zavrsnog po veoma povoljnim cenama , potrazicu adresu , pa cu je ostaviti ovde. Mozda ce ti to biti od pomoci ?
Nazad na vrh Ići dole
gorance

Broj poruka : 5
Datum upisa : 23.10.2009

PočaljiNaslov: hvala   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptyUto Okt 27, 2009 12:15 pm

hvala vam unapred !
nisam ja preduzetnik i sl. pa mi nije toliko bitno da mi neko radi ili pomaze oko zavrsnog, hteo sam samo objasnjenje oko bil.stanja, bil. uspeha, koje klase ulaze u bilanse, koja prijava se podnosi oko poslovnog prihoda i sl....... ono osnovno.....
Nazad na vrh Ići dole
Marija

Broj poruka : 1
Datum upisa : 28.10.2009

PočaljiNaslov: otpis cveća   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptySre Okt 28, 2009 1:37 pm

Pozdravljam sve učesnike foruma koji imaju ovako dobru volju da pomažu. Imam pitanje pa ako neko može da mi odgovori unapred hvala. Otvaramo STR - cvećarsku radnju. Nećemo biti obveznici PDV, vodićemo prosto knjigovodstvo. Kako se otpisuje i knjiži cveće koje uvene i nije više za prodaju. Da li se obaveštava neki organ o tome kao kod dvojnog knjigovodstva poreska. Marija.
Nazad na vrh Ići dole
Admin
Admin
Admin

PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 EmptySre Okt 28, 2009 2:12 pm

Marija ::
Pozdravljam sve učesnike foruma koji imaju ovako dobru volju da pomažu. Imam pitanje pa ako neko može da mi odgovori unapred hvala. Otvaramo STR - cvećarsku radnju. Nećemo biti obveznici PDV, vodićemo prosto knjigovodstvo. Kako se otpisuje i knjiži cveće koje uvene i nije više za prodaju. Da li se obaveštava neki organ o tome kao kod dvojnog knjigovodstva poreska. Marija.

Postovana Marija zakonom je odredjeno za razlicite vrste robe koliko se koje moze otpisati ( ide na rashod ).
Ako vase robe ( cveca ) nema na listi , tada sami donosite odluku ( pismenu ) o tome , ali kolicine moraju biti u granicama onih postavljenih zakonom , te se o tome morate konsultovati sa inspekcijom. Ja sam trenutno van Beograda te nemam taj spisak , a napamet ga ne znam. Mozda ga ima domacin , pa ce vam odgovoriti.
Pozdrav.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA   SPISAK PITANJA I ODGOVORA - Page 5 Empty

Nazad na vrh Ići dole

SPISAK PITANJA I ODGOVORA
Nazad na vrh 
Strana 5 od 7Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeći
 Similar topics
-
» Uopstena pitanja
» Kutak za komentare , pitanja , caskanje

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu