|
| SPISAK PITANJA I ODGOVORA | |
|
+22gorance hobit Dzoni ivannkg mila0404 vuk rale vlada pedjaman Dunja NS Ivan Zore milica sloba boba spavalica vesna karakterna licnost domacin covek bebili jovan Admin 26 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Admin Admin
Broj poruka : 523 Datum upisa : 14.08.2009 Lokacija : BGD
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pet Sep 25, 2009 2:04 pm | |
| Naravno , ovo su doprinosi. Ne zaboravite poreze.
10% za vas i 12% za radnike - po odbitku dozvoljenog umanjenja od 5.938,00 dinara, izuzev u slucajevima kada zaposljavate radnike starije od 45 , 50 god , mladje od 30 i pripravnike. | |
| | | mila0404
Zodijak :
Broj poruka : 2 Datum upisa : 25.09.2009 Lokacija : srbija
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pet Sep 25, 2009 5:19 pm | |
| Ako pozelim da zatvorim preduzetnicku firmu posle izvesnog vremena,jer procenjujem da moja zarada nece biti dovoljna za pozitivno poslovanje.Naravno verovatno je greska pre svega moja,jer se nisam informisala o svim uslovima i posledicama.Pitanje -koje vreme je potrebno za zatvaranje firme kada je u pitanju preduzetnik?Podrazumeva se da zelim da isplatim sve poreze i doprinose Zahvalna unapred | |
| | | Admin Admin
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pet Sep 25, 2009 6:31 pm | |
| Postovana Mila ,
sve informacije koje su vam potrebne imate na sajtu Agencije za privredne registre : www.apr.gov.rs
Inace , vi mozete i privremeno odjaviti obavljanje delatnosti , te u tom periodu ne placate nista od svojih obaveza , pod uslovom da podnesete nadleznim fondovima odgovarajuce odjave sa osiguranja.
Za period dok vam je firma radila morate platiti sve poreze i doprinose. | |
| | | sloba
Broj poruka : 9 Datum upisa : 29.08.2009
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Čet Okt 01, 2009 12:22 pm | |
| Citao sam malo tekst o poreskom planiranju , pa mi nije sasvim jasno sledece :
sta se desava ako preduzetnik resi da izvrsi dalja ulaganja iz oporezive dobiti ?
Da li onda i on ima prava na odlaganje placanja poreza (situacija kada je prekoracio tri prosecne zarade)? | |
| | | Admin Admin
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Čet Okt 01, 2009 1:02 pm | |
| Nema. Preduzetnik odmah placa sve , bez obzira na dalju namenu dobitka. | |
| | | ivannkg
Broj poruka : 3 Datum upisa : 07.09.2009
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Čet Okt 01, 2009 2:37 pm | |
| Pozdrav svim učesnicima foruma a najviše uredniku. Zna li neko kako se otvara zalagaonica,ne mogu nigde da nađem savet u vezi otpočinjanja ovakve delatnosti. Interesujeme da li treba da se dobije posebna dozvola i kako da se registruje. U sklopu ove radnje bila bi i zlatara i usluga popravka nakita. | |
| | | Admin Admin
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pet Okt 02, 2009 10:46 am | |
| Poslovanje zalagaonica je zakonski skoro potpuno neregulisano , jer do pre par godina nije uopste bilo aktuelno. Zbog toga i imate problem pronalazenja odgovarajucih informacija. Trenutno se uglavnom sve svodi na praksu , tj. kako vam nadlezne institucije na vasoj opstini kazu da radite.
Mozda postoji opcija ( ako vam se isplati , zbog odredjivanja osnovice poreza ) da kao glavnu delatnost prijavite zlataru , a da zalagaonicu drzite kao sporednu. | |
| | | ivannkg
Broj poruka : 3 Datum upisa : 07.09.2009
| Naslov: Pitanja i odgovori Pet Okt 09, 2009 3:01 pm | |
| Hvala Jelence na odgovoru na moje prethodno pitanje. Imam još jedno pitanje, hteo bih da znam da li preduzetnička radnja moze sklopiti ugovor sa fizičkim licem o kupovini opreme ( u pitanju je oprema vredna 138 000,00 dinara), i isplatiti istom u gotovini. Da li se uopšte priznaje ovakav vid transakcije. | |
| | | Dzoni
Broj poruka : 4 Datum upisa : 21.09.2009
| Naslov: Faktura unapred! Pet Okt 09, 2009 7:37 pm | |
| Poštovani, Kako najpravilnije proknjižiti prispelu fakturu za kasko osiguranje putnickog automobila koja se odnosi na period 20.10.09.-20.10.2010! Placanje se vrsi mesecno, a jedna faktura je u pitanju iznos je recimo 120.000,00 dinara! Znaci trosak se odnosi i na narednu godinu tj. trebalo bi ga knjiziti mesecno, ne radi se o unapred plaćenim troškovima! Da li je ovo pravilno? 282-Unapred obracunati troskovi-120.000,00/4330-120.000,00 Mesecne uplate: 4330-10.000,00/241-Ziro-racun-10.000,00 i 5520-Troskovi osiguranja-10.000,00/282-10.000,00 | |
| | | domacin covek
Broj poruka : 94 Datum upisa : 21.08.2009 Lokacija : BGD
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Sre Okt 14, 2009 10:15 am | |
| Jelence je na putu , van domasaja civilizacijskih tekovina kao sto je internet , koliko je bar meni poznato , a mislim da jeste prilicno :lg: . Sto se tice prvog pitanja , ja sam licno kupovao od fizickih lica svasta ali po sklopljenom ugovoru i niko mi nije zamerio. Da li je to bas strogo zakonski ispravno , nemam pojma. Sto se osiguranja tice , meni knjizenje koje ste dali deluje sasvim OK. Pozdravljam vas | |
| | | domacin covek
| Naslov: Komision Sre Okt 14, 2009 10:33 am | |
| Umalo da zaboravim , evo jos nekih bitnih novosti vezanih za komisionu prodaju, citiram ( tj prepisujem tj kopiram ) : "Prema izmenama pravilnika koje su usaglašene u tri nadležna ministarstva a trenutno su na proveri kod pravnika, komisioni više neće moći da stave u promet robu samo na osnovu reversa koji su izdali vlasniku, već će morati da poseduju dokaz o poreklu (fakturu, fiskalni isečak kojim se potvrđuje da je kupljena od nekog drugog, ili carinsku deklaraciju) a kao i ostale trgovine, moraće da prilože i sertifikat o kvalitetu. Oni će, takođe, biti u obavezi da dostavljaju dnevni izveštaj o isplatama komitenata, koje više neće moći da se obavljaju „u kešu“ već preko računa, a poreznike će obaveštavati i o prodatim količinama, koje se precizno vezuju za primljenu robu. Novina je i to da će svaka faktura osim vrste, količine i cene robe, sadržati i podatke o knjigovođi koji je izvršio razduživanje, uključujući i njegov broj telefona, kako bi inspekcija tokom kontrole, na prodajnom mestu ili u transportu, mogla da proveri da je reč o stvarnom ili fiktivnom dokumentu. " | |
| | | sloba
Broj poruka : 9 Datum upisa : 29.08.2009
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pet Okt 16, 2009 5:59 pm | |
| - Citat :
- Citao sam malo tekst o poreskom planiranju , pa mi nije sasvim jasno sledece :
sta se desava ako preduzetnik resi da izvrsi dalja ulaganja iz oporezive dobiti ?
Da li onda i on ima prava na odlaganje placanja poreza (situacija kada je prekoracio tri prosecne zarade)?
Admin:
Nema. Preduzetnik odmah placa sve , bez obzira na dalju namenu dobitka. Zahvaljujem na odgovoru. Sa zakasnjenjem , ali bio sa zauzet , a koliko vidim i Jelence. Pozdravi. | |
| | | Admin Admin
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pet Okt 16, 2009 6:28 pm | |
| | |
| | | Admin Admin
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pet Okt 16, 2009 6:29 pm | |
| Pitanje postavio Marjan , danas :
Interesuje me šta se upisuje u Datum i opis knjiženja? Moje je mišljenje da bi trebalo da ide: Naziv kupca Broj fakture Eventualno opis Datum uplate…
Šta se dešava kada neko ne uplati ceo iznos fakture? | |
| | | Admin Admin
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pet Okt 16, 2009 6:31 pm | |
| Odgovor ( dat na blogu ):
Postovani Marjane , sto se tice opisa knjizenja slazem se sa vama. Bitno je da se zna : ko je kupac , koji je broj fakture , od kog datuma i sl. , tj sve sto je neophodno da bi ta faktura bila jednoznacno obelezena ( da se ne pobrka sa nekim drugim dokumentom ili da se ne zna cija je , odakle je , itd. ) Ako vam neko vrsi uplate u delovima , tada ih knjizite tako kako stizu , jer sta drugo mozete ? I ovde je bitno da imate dobru „vezu“ sa fakturom , da biste tacno znali koliko vam je neko platio , a koliko vam jos duguje po osnovu te fakture. | |
| | | hobit
Zodijak :
Broj poruka : 50 Datum upisa : 21.10.2009 Lokacija : BGD
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Sre Okt 21, 2009 2:00 pm | |
| Pozdrav.
Ja imam sledece pitanje : nije mi basa sasvim jasno koja je tacno razlika kada se placaju porezi i doprinosi IZ zarade i NA zaradu ? Mislim , koja je sustinska razlika , obzirom da se radi o istim iznosima ? | |
| | | domacin covek
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Sre Okt 21, 2009 2:24 pm | |
| Porezi IZ zarada su porezi koji se obracunaju i izdvoje IZ zarade. Ako je zarada radnika, primera radi, 40.000,00 din bruto , tada se iz ove sume izdvoji obracunati iznos.
Porez NA zarade se obracunava na zaradu zaposlenog , ali ga placa poslodavac ( dakle , preko bruto zarade zaposlenog ).
Sto se tice samog poslodavca , on sve u svemu , placa i jedno i drugo , pa za njega i nema neke narocite razlike. | |
| | | hobit
Zodijak :
Broj poruka : 50 Datum upisa : 21.10.2009 Lokacija : BGD
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Sre Okt 21, 2009 4:59 pm | |
| Zahvaljujem. I dodajem : | |
| | | domacin covek
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Sre Okt 21, 2009 6:56 pm | |
| I tebi isto ! | |
| | | gorance
Broj poruka : 5 Datum upisa : 23.10.2009
| Naslov: pozdrav !!! Pet Okt 23, 2009 1:39 pm | |
| Pozdrav svima, sjajan sajt ! Zamolio bi nekoga ko zna i nije mu teško da npr. u okviru predavanja da obradi temu oko završnog računa, mislim da bi mu mnogi od nas bili zahvalni. (npr. šta ulazi u bilans stanja, šta u bilans uspeha, iz kojih knjigo ili zaključnog lista da nađemo odrađenu poziciju i sl:, koji obrazci se koriste kod preduzetnika, koji kod drugih pravnih lica i sl.) Prosto knjiženje može svako iole prosečno inteligentan da nauču, pravo računovodstvo su ipak završni račun i izveštaji. Mnogo bi nam pomogli, hvala unapred !!!!!!!! | |
| | | Admin Admin
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Pet Okt 23, 2009 2:18 pm | |
| - Citat :
Pozdrav svima, sjajan sajt ! Zamolio bi nekoga ko zna i nije mu teško da npr. u okviru predavanja da obradi temu oko završnog računa, mislim da bi mu mnogi od nas bili zahvalni. (npr. šta ulazi u bilans stanja, šta u bilans uspeha, iz kojih knjigo ili zaključnog lista da nađemo odrađenu poziciju i sl:, koji obrazci se koriste kod preduzetnika, koji kod drugih pravnih lica i sl.) Prosto knjiženje može svako iole prosečno inteligentan da nauču, pravo računovodstvo su ipak završni račun i izveštaji. Mnogo bi nam pomogli, hvala unapred !!!!!!!! Ja za zavrsni trenutno nemam vremena , zao mi je.
Ako je neko drugi raspolozen , samo napred!
| |
| | | domacin covek
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Uto Okt 27, 2009 9:44 am | |
| - gorance ::
- Pozdrav svima, sjajan sajt !
Zamolio bi nekoga ko zna i nije mu teško da npr. u okviru predavanja da obradi temu oko završnog računa, mislim da bi mu mnogi od nas bili zahvalni. (npr. šta ulazi u bilans stanja, šta u bilans uspeha, iz kojih knjigo ili zaključnog lista da nađemo odrađenu poziciju i sl:, koji obrazci se koriste kod preduzetnika, koji kod drugih pravnih lica i sl.) Prosto knjiženje može svako iole prosečno inteligentan da nauču, pravo računovodstvo su ipak završni račun i izveštaji. Mnogo bi nam pomogli, hvala unapred !!!!!!!! Pozdrav gorance! Pravo da ti kazem , ja se ne bih usudio da 'drzim predavanje' iz ove oblasti , suvise je kompleksna i komplikovana.Znam da postoji neka firma ( ili je udruzenje ?) koja pomaze u izradi zavrsnog po veoma povoljnim cenama , potrazicu adresu , pa cu je ostaviti ovde. Mozda ce ti to biti od pomoci ? | |
| | | gorance
Broj poruka : 5 Datum upisa : 23.10.2009
| Naslov: hvala Uto Okt 27, 2009 12:15 pm | |
| hvala vam unapred ! nisam ja preduzetnik i sl. pa mi nije toliko bitno da mi neko radi ili pomaze oko zavrsnog, hteo sam samo objasnjenje oko bil.stanja, bil. uspeha, koje klase ulaze u bilanse, koja prijava se podnosi oko poslovnog prihoda i sl....... ono osnovno..... | |
| | | Marija
Broj poruka : 1 Datum upisa : 28.10.2009
| Naslov: otpis cveća Sre Okt 28, 2009 1:37 pm | |
| Pozdravljam sve učesnike foruma koji imaju ovako dobru volju da pomažu. Imam pitanje pa ako neko može da mi odgovori unapred hvala. Otvaramo STR - cvećarsku radnju. Nećemo biti obveznici PDV, vodićemo prosto knjigovodstvo. Kako se otpisuje i knjiži cveće koje uvene i nije više za prodaju. Da li se obaveštava neki organ o tome kao kod dvojnog knjigovodstva poreska. Marija. | |
| | | Admin Admin
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA Sre Okt 28, 2009 2:12 pm | |
| - Marija ::
- Pozdravljam sve učesnike foruma koji imaju ovako dobru volju da pomažu. Imam pitanje pa ako neko može da mi odgovori unapred hvala. Otvaramo STR - cvećarsku radnju. Nećemo biti obveznici PDV, vodićemo prosto knjigovodstvo. Kako se otpisuje i knjiži cveće koje uvene i nije više za prodaju. Da li se obaveštava neki organ o tome kao kod dvojnog knjigovodstva poreska. Marija.
Postovana Marija zakonom je odredjeno za razlicite vrste robe koliko se koje moze otpisati ( ide na rashod ). Ako vase robe ( cveca ) nema na listi , tada sami donosite odluku ( pismenu ) o tome , ali kolicine moraju biti u granicama onih postavljenih zakonom , te se o tome morate konsultovati sa inspekcijom. Ja sam trenutno van Beograda te nemam taj spisak , a napamet ga ne znam. Mozda ga ima domacin , pa ce vam odgovoriti. Pozdrav. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: SPISAK PITANJA I ODGOVORA | |
| |
| | | | SPISAK PITANJA I ODGOVORA | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » FarmaUto Dec 01, 2009 1:52 pm od Admin » VozilaUto Dec 01, 2009 12:12 pm od Admin » Forum prebacen na : www.asekonomija.comUto Dec 01, 2009 11:49 am od Admin » Isecci sa bloga ( Govedina )Uto Dec 01, 2009 10:30 am od Admin » O cemu razmisljate u ranim jutarnjim satima ?Uto Dec 01, 2009 10:15 am od Admin » Caskanje o bilo cemu , da vreme brze prodjeUto Dec 01, 2009 9:29 am od Admin » Forum se seli na www.asfirma.com pocev od 30/11/2009.Pon Nov 30, 2009 3:30 pm od Admin » DelovodnikPon Nov 30, 2009 3:23 pm od Admin » online prodavnicaPon Nov 30, 2009 3:23 pm od Admin |
|