|
| Djura Jaksic | |
| | Autor | Poruka |
---|
bebili
Zodijak :
Broj poruka : 64 Datum upisa : 19.08.2009
| Naslov: Djura Jaksic Pet Okt 16, 2009 1:41 pm | |
| Kratka biografija : Đura Jakšić (1832-1878) Najizrazitiji romantik među srpskim umetnicima jeste Đura Jakšić, stvaralac mnogostran po svojoj obdarenosti, slikar, pesnik, pripovedač, dramski pisac. U poeziji je išao vlastitim putem. Pesnik noći, potmulih tišina, strepnji pred nepoznatim, Jakšić je u svojim rodoljubivim pesmama grmeo gnevom protiv tuđinskih osvajača i domaćih tirana i stekao glas srpskog Tirteja. Pisao je takođe istorijske tragedije herojske inspiracije s monumentalnim ili jednodimenzionalnim likovima, obeležene snažnim lirizmom (Jelisaveta i dr.). On je i prozni pisac, najznačajniji pripovedač epohe romantizma. | |
| | | bebili
Zodijak :
| Naslov: Padajte, braćo! Pet Okt 16, 2009 1:42 pm | |
|
Padajte, braćo!
Padajte, braćo! Plin'te u krvi! Ostav'te sela, nek gori plam! Bacajte sami u oganj decu! Stresite s sebe ropstvo i sram!
Ginite, braćo, junaci, ljudi! Za propast vašu svet će da zna... Nebo će plakat dugo i gorko, Jer neće biti Srbina...
Mi nesmo braća, mi Srbi nesmo! Ili vi neste Nemanjin soj? Ta da smo Srbi, ta da smo ljudi — Ta da smo braća — oh, bože moj!...
Ta zar bi tako s Avale plave Gledali ledno u ognjen čas? Ta zar bi tako — oh, braćo draga! Ta zar bi tako prezreli vas?
Prezrite bratstva, pokor i kletvu! Što nebo dade, pogaz'te vi! Ta nije l' grešno, nije li grozno — Krv dece vaše gledamo mi!...
A gde je pomoć, il' suza bratska? Il' „Juriš, rode, za brata svog!”?... U veljoj bedi, smrti i krvi Danas vas, same, ostavlja bog!...
Al' opet, grešan, grešno sam pevo — Ranjeno srce naroda mog! Ta Srbin kipi — kipi i čeka — Al' ne da đavo... il' ne da bog!
| |
| | | bebili
Zodijak :
| Naslov: Otadžbina Pet Okt 16, 2009 1:43 pm | |
|
Otadžbina
I ovaj kamen zemlje Srbije, Što preteć suncu dere kroz oblak, Sumornog čela mračnim borama, O vekovečnosti priča dalekoj, Pokazujući nemom mimikom Obraza svoga brazde duboke.
Vekova tavnih to su tragovi, Te crne bore, mračne pećine; A kamen ovaj, ko piramida Što se iz praha diže u nebo, Kostiju kršnih to je gomila Što su u borbi protib dušmana Dedovi tvoji voljno slagali, Lepeći krvlju srca rođenog Mišica svojih kosti slomljene, — Da unucima spreme busiju, Oklen će nekad smelo preziruć Dušmana čekat čete grabljive.
I samo dotle, do tog kamena, Do tog bedema — Nogom ćeš stupit možda, poganom! Drzneš li dalje? ... Čućeš gromove Kako tišinu zemlje slobodne Sa grmljavinom strašnom kidaju; Razumećeš ih srcem strašljivim Šta ti sa smelim glasom govore, Pa ćeš o stenja tvrdom kamenu Brijane glave teme ćelavo U zanosnome strahu lupati! Al jedan izraz, jednu misao, Čućeš u borbe strašnoj lomljavi: „Otadžbina je ovo Srbina!”
| |
| | | bebili
Zodijak :
| Naslov: ]Jevropi Pet Okt 16, 2009 1:44 pm | |
|
Jevropi
Tebi da pevam — tebi, tiranko! A duh mi mori otrov i gnev; Uvreda tvojih žaoci jetki Potpaljuju mi plemenit spev.
Milionima narodi pište, Milion grudi prosipa krv — Milionima pale kućište, Milion ljudi gmiže ko crv.
I milioni dolaze smerno Jevropi gordoj na holi sud: Ne može više, raja ne može Snositi jaram, mučiti trud!
Tiran nas gazi, sramoti žene, Useva naših otima plod. Presudi, smerna, da l' život može U takvom igu nesrećni rod?... Izginućemo!... „Pa izginite!”
Podsmeha tvoga gordi je zbor. „I ginućemo, ginuti slavno — Il' mačem preseć Gordijev čvor! Izginućemo — ali slobodni, Jer Srbin neće da bude rob! Tamo daleko, na svetom groblju, Potražićemo život il' grob!”
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Djura Jaksic | |
| |
| | | | Djura Jaksic | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Zadnje teme | » FarmaUto Dec 01, 2009 1:52 pm od Admin » VozilaUto Dec 01, 2009 12:12 pm od Admin » Forum prebacen na : www.asekonomija.comUto Dec 01, 2009 11:49 am od Admin » Isecci sa bloga ( Govedina )Uto Dec 01, 2009 10:30 am od Admin » O cemu razmisljate u ranim jutarnjim satima ?Uto Dec 01, 2009 10:15 am od Admin » Caskanje o bilo cemu , da vreme brze prodjeUto Dec 01, 2009 9:29 am od Admin » Forum se seli na www.asfirma.com pocev od 30/11/2009.Pon Nov 30, 2009 3:30 pm od Admin » DelovodnikPon Nov 30, 2009 3:23 pm od Admin » online prodavnicaPon Nov 30, 2009 3:23 pm od Admin |
|